III MIĘDZYNARODOWY KONKURS SKRZYPCOWY „PAGANINI W PUŁAWACH”

Koncerty on-line

yt

Fundacja SKRZYPCE im. Tadeusza Wrońskiego oraz I LO im. Księcia Adama Czartoryskiego w Puławach zapraszają na III Konkurs Skrzypcowy „Paganini w Puławach”, który odbędzie się w dniach 6-7 lutego 2024 r. w Puławach. Konkurs jest otwarty dla skrzypków wszystkich narodowości. Przesłuchania odbędą się w Sali Koncertowej I LO im. A. Czartoryskiego w Puławach, a Koncert Laureatów w Sali Pompejańskiej Starostwa Puławskiego. Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach wiekowych: grupa I – uczniowie szkół podstawowych do 14 roku życia, grupa II – uczniowie szkół średnich do 19 roku życia. Grupa III – studenci i absolwenci uczelni. Grand Prix Konkursu będzie mistrzowski smyczek wykonany przez wybitną polską lutniczkę mieszkającą w Hiszpanii, Panią Magdalenę Sapetę, która specjalnie wykona smyczek na ten  Konkurs. http://magdalenasapeta.com/ Nagrodę im. Stanisława Santora w wysokości 1000 zł. ufundowaną przez gwiazdę estrady polskiej, Panią Irenę Santor przypadnie najciekawszej indywidualności konkursu. Ostatecznego podziału wszystkich nagród i wyróżnień dokona międzynarodowe jury pod przewodnictwem prof. Sławomira Tomasika. Ostateczny termin zgłoszeń to 15.01.2024 r. Jurorami będą skrzypkowie koncertujący z Polski i zagranicy, laureaci międzynarodowych konkursów skrzypcowych i fonograficznych. Wirtuozi ci będą również wykładowcami IV Zimowego Kursu Mistrzowskiego Puławy i Skrzypce, który odbędzie się przed Konkursem. Pod ich okiem młodzi adepci z Polski i innych krajów będą mogli przygotować się także do III Konkursu „Paganini w Puławach”.  Więcej informacji o Kursie na: https://fundacjaskrzypce.pl/kurspulawy/ Zapraszamy!

Wybierz język / Select Your language

I Liceum Ogólnokształcące im. Księcia Adama Czartoryskiego w Puławach

wronski.fundacja.skrzypce@gmail.com

www.fundacjaskrzypce.pl