NASI RECENZENCI

KATARZYNA DUDA

Katarzyna Duda jest jedną z najwybitniejszych osobowości artystycznych w Polsce. Wystąpiła z recitalami i koncertami w tak prestiżowych salach jak Lincoln Center i Carnegie Hall w Nowym Jorku, Concertgebouw w Amsterdamie, w Filharmonii Narodowej w Warszawie, Kawai Omotesando Hall w Tokio, w Sali Rossiniego w Padwie. Katarzyna Duda studia odbywała w mistrzowskiej klasie skrzypcowej Maestro Tibora Vargi w Ecole Superieure de Musique w Sion w Szwajcarii oraz pod opieką artystyczną Jana Staniendy w Akademii Muzycznej w Warszawie. Wcześniej naukę pobierała u prof. Magdaleny Rezler-Niesiołowskiej. Artystka jest laureatką Międzynarodowego Konkursu Skrzypcowego Tibora Vargi w Sion w Szwajcarii, a także laureatką Międzynarodowego Konkursu na Skrzypce Solo Tadeusza Wrońskiego w Warszawie, była nominowana do nagrody „Paszport Polityki” oraz „Fryderyk”. Nagrała 6 płyt z repertuarem solowym i kameralnym.

AGNIESZKA MARUCHA

Solistka, kameralistka, pedagog. Założycielka zespołu Violinofonica. Pochodzi z warszawskiej rodziny o tradycjach artystycznych. Ukończyła z wyróżnieniem studia w Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w klasie prof. Mirosława Ławrynowicza oraz Hochschüle der Künste w Bernie pod kierunkiem prof. Moniki Urbaniak-Lisik. Prowadzi klasę skrzypiec na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie – jest doktorem habilitowanym, adiunktem tej uczelni. W latach 2013-2014 była profesorem gościnnym Keimyung University w Daegu (Korea Płd). Od wielu lat propaguje muzykę polską w kraju i za granicą. Wykłada we Włoszech, m.in. na kursach muzycznych Bosa Antica, Międzynarodowych Kursach Muzycznych im. Z. Brzewskiego w Łańcucie oraz Kursach UMFC Chopin-Górecki. Koncertowała oraz prowadziła klasy mistrzowskie w Europie i Azji. Nagrała 9 płyt, z czego 7 to światowe premiery fonograficzne. W 2014 r. otrzymała nagrodę „Fryderyk” za płytę Chagall for Strings nagraną wraz z Opium String Quartet. W 2014r. Agnieszka Marucha dokonała koreańskiej premiery Chain II Witolda Lutosławskiego z Keimyung University Orchestra w Daegu Arts Center.

Skrzypaczka koncertowała w większości krajów europejskich oraz Azji. Jako członek zespołu Ensemble Modern występowała na największych salach europejskich, mi.in w Fiharmonii Berlińskiej, Festspielhaus w Baden Baden, Alte Oper we Frankfurcie, Concertgebouw w Amsterdamie oraz Salle Pleyel w Paryżu. Jest autorką licznych publikacji z dziedziny wiolinistyki i muzykologii.

MAREK CZECH

Urodził się w 1977 r. w Białymstoku, tam też rozpoczął swoją przygodę z muzyką po okiem prof. Henryka Najdy. W latach 1996-2001 kontynuował edukację muzyczną w warszawskiej Akademii  Muzycznej im. F. Chopina (obecnie Uniwersytet Muzyczny F. Chopina) w klasie prof. Marka Marczyka.W latach 2000-2018 r. był członkiem Royal String Quartet, z którym to regularnie koncertował w kraju i za granicą. Zaproszenie do prestiżowej serii BBC New Generation Artists program (2004-2006), promującej najbardziej utalentowanych muzyków z całego świata, było punktem zwrotnym w karierze zespołu, który zyskał reputację jednego z najbardziej interesujących i dynamicznie rozwijających się kwartetów smyczkowych na świecie. Brał udział w prestiżowych festiwalach w Polsce i za granicą, współpracując z najznamienitszymi artystami, takimi jak: Angela Hewitt, Thomas Allen, Ann Murray, Mark Padmore, Stephen Kovacevich, Antoine Tamestit, Christian Poltéra, Laurence Power, Freddy Kempf, Cédric Tiberghien, Fröst Martin, Tzimon Barto, Llyr Williams, Ingolf Wunder, Klaudiusz Baran,  Andrzej Bauer, Janusz Olejniczak.  Wielokrotnie występował w Wigmore Hall i Cadogan Hall w Londynie, Concertgebouw w Amsterdamie, Bridgewater Hall w Manchesterze, National Gallery of Art w Waszyngtonie, Le Grand Theatre w Bordeaux, Martinu Hall w Pradze, Palais de Beaux-Arts w Brukseli, wiedeńskim oraz berlińskim Konzerthaus. w Programie 2 PR, BBC 3, Telewizji MEZZO I innych.Będąc muzykiem  Royal String Quartet nagrał 13 płyt CD, nominowanych i nagradzanych  Polską Nagrodą Fonograficzną Fryderyk oraz BBC Music Magazine-Editors Choice. Ostatnia płyta nagrana dla brytyjskiego Hyperionu zawiera kompozycje Jamesa MacMillana.Marek Czech jest adiunktem na Uniwersytecie Muzycznym F. Chopina w  Warszawie, gdzie prowadzi klasę altówki i kwartetu smyczkowego. Wraz z kolegami z RSQ sprawował funkcję Quartet in Residence na Queen’s University  w Belfascie. Prowadził coroczne Kursy Mistrzowskie Zespołów Kameralnych i Solistów w Pałacu w Rybnej (Tarnowskie Góry).

WOJCIECH KOPROWSKI

Wybitnie utalentowany polski skrzypek młodego pokolenia, wychowanek prof.prof Romana Lasockiego, Tomasza Bartosiaka, Mirosława Ławrynowicza, Andrzeja Gębskiego. Studia również u Wolfganga Marschnera i Ariane Mathäus w Spohr Akademie we Freiburgu. Dyplom z wyróżnieniem na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie prof. Konstantego Andrzeja Kulki, gdzie obecnie pracuje na stanowisku adiunkta. Laureat wielu konkursów skrzypcowych min. im. Louisa Spohra w Weimarze, im. Karola Szymanowskiego w Łodzi, „Konkursie Bałtyckim” w Gdańsku oraz Konkursie im. Louisa Spohra we Freiburgu. Wojciech Koprowski jest jednym z niewielu skrzypków wykonujących w ramach jednego recitalu wszystkie Sonaty na skrzypce solo op. 27 Eugene Ysaye’a. Jego debiutancka płyta „Ysaÿe Impressions” była nominowana do nagrody Fryderyk 2010 w kategoriach recital solowy roku oraz debiut roku. Od 2007 roku jest skrzypkiem Meccore String Quartet, uznawanego za jeden z najciekawszych kwartetów smyczkowych swojego pokolenia. Występował na wielu festiwalach, w najznamienitszych salach koncertowych takich jak: Filharmonia Narodowa w Warszawie, Concertgebouw w Amsterdamie, Elbphilharmonie w Hamburgu, Beethoven-Haus w Bonn, Bozar w Brukseli, Auditorio Nacional de Música w Madrycie, Grande Auditório Fundacao Calouste Gulbenkian w Lizbonie, Wigmore Hall w Londynie, Musikverein w Wiedniu i innych.