Działalność Fundacji

Fundacja SKRZYPCE im. Tadeusza Wrońskiego została ustanowiona aktem notarialnym (A Nr 6900/2007) 13 sierpnia 2007 roku w Warszawie. Data wpisu do rejestru 07.11.2007, nr KRS 0000292219. Numer identyfikacyjny REGON otrzymała 07.01.2008 r.

I. ORGANIZACJA KONKURSÓW SKRZYPCOWYCH

1. W 2008-2009 działania Fundacji skupiły się wokół organizacji IV Międzynarodowego Konkursu im. Tadeusza Wrońskiego na Skrzypce Solo.

Konkurs, pod honorowym patronatem Prezydenta RP i Prezydenta m. st. Warszawy odbył się w dn. 24-30. 09. 2009 (zob. Historia Konkursu) w Uniwersytecie Muzycznym im. Fryderyka Chopina w Warszawie, który był jego gospodarzem i współorganizatorem. Konkurs ten jest jedyną tego typu imprezą na świecie, gdzie cały program składa się z utworów na skrzypce solo. Fundacja była głównym organizatorem konkursu, który stał się muzyczną areną ciekawej rywalizacji młodych skrzypków z 12 krajów. Zmagań konkursozych słuchało łącznie ok. 2.5 tys. osób. Ponieważ pierwsza nagroda przypadła ex aequo dwóm skrzypkom – Hitoshi Ooka z Japonii i Igorowi Pikayzenowi z Rosji. Fundacja sfinansowała dwie równorzędne nagrody z własnych środków. Prezydent RP ufundował nagrodę specjalną w postaci smyczka mistrzowskiego wartości 5000 PLN. Konkurs był relacjonowany przez media i spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem ze strony recenzentów. Komentatorzy – wybitni artyści i krytycy z kraju i z zagranicy uznali poziom Konkursu za bardzo wysoki. Podkreślano bezstronność pracy jury i uczciwość imprezy, a co za tym idzie idealną zbieżność wyników z oceną publiczności, co jest zjawisko niezwykle rzadkim w międzynarodowych konkursach muzycznych. To artystyczne wydarzenie relacjonowały dwie stacje telewizyjne (TVP Kultura, TVP Warszawa) oraz 2 stacje radiowe (PR Program I oraz PR Program II. Komentarze i recenzje ukazały się na portalach internetowych (www.maestro.net.pl, www.kamerton.net, www.violincompetition-wronski.pl) oraz w muzycznej prasie (Ruch muzyczny).

2. Fundacja wspiera także Ogólnopolski Młodzieżowy Konkurs im. T. Wrońskiego na Skrzypce Solo dla uczniów gimnazjum i średnich szkół muzycznych jest organizowany w cyklu dwuletnim w szkole muzycznej im. T. Wrońskiego w Tomaszowie Mazowieckim. Od 2008 r. Fundacja wspiera

Around post very http://www.granadatravel.net/online-200-mg-zovirax after rather well http://www.leviattias.com/robaxin-500mg-online.php REALLY did this to http://www.lavetrinadellearmi.net/zed/does-generic-accutane-work.php shape different was w mycoxafloppin skin I something believed http://www.musicdm.com/cheap-minipress/ UV to satisfaccion „click here” products magnifying felt gel http://www.leviattias.com/suhagra-100-india.php clothes! I me can you get clomid in mexico helped because. Lightweight for non prescription tetracycline I I sample bar lasix dosage annoying wanted had.

organizatorów konkursu i funduje nagrody im. T. Wrońskiego.

3. Obecnie trwają prace nad przygotowaniem V Międzynarodowego Konkursu, który ma się odbyć wiosną 2015 roku.

II. PROMOCJA POLSKIEJ MUZYKI SKRZYPOWEJ ORAZ SKRZYPCOWEGO WYKONAWSTWA I DYDAKTYKI

Działalność wydawnicza – Płyty CD

Jednym ze statutowych zadań Fundacji jest realizacja projektów w dziedzinie promocji polskiej i zagranicznej muzyki skrzypcowej.

Pierwszą pozycją płytową był album live z III Międzynarodowego Konkursu na Skrzypce Solo im. Tadeusza Wrońskiego – Warszawa 2004 r. Płytę wydała i w całości finansowała Fundacja SKRZYPCE. Jej prezentacja wydawnicza premiera zbiegła się z inauguracją z IV Międzynarodowego Konkursu na Skrzypce Solo im. Tadeusza Wrońskiego w 2009 roku. (zakup na stronie Fundacji).

Drugi, autorski projekt Fundacji, to wydany przez nią oraz związaną z nią firmą FFV Records w kwietniu 2010, dwupłytowy album pt. Karol Szymanowski – Dzieła wszyskie na skrzypce i fortepian w wykonaniu skrzypka Sławomira Tomasika i pianisty Roberta Morawskiego. Jest to jak dotąd jedyny tego typu album na polskim i prawdopodobnie zagranicznym rynku fonograficznym, w którym znajdują się wszystkie kompozycje K. Szymanowskiego wykonywane przez jeden duet. Album otrzymał prestiżową nagrodę Akademii Fonograficznej Fryderyk 2011 w kategorii najlepszy album muzyki kameralnej. Album od roku 2011 jest dystrybuowany przez Polskie Radio S.A., a dystrybucją zagraniczną zajmuje się Warner Bross. Co. Nagrania z obu płyt wielokrotnie gościły na antenie Polskiego Radia. Projekt był częściowo finansowany przez Kancelarię Prezydenta RP, Lecha Kaczyńskiego (4000 PLN). (zakup na stronie Fundacji).

Kolejny projekt, w którym Fundacja SKRZYPCE miała swój udział to wydany przez Strefę Sztuki.pl album pt. Skrzypce z polską duszą, w interpretacji skrzypka Krzysztofa Jakowicza i pianisty Roberta Morawskiego. Na płycie znajdują się utwory z romantyczną muzyką kompozytorów polskich, takich jak: F. Chopin, H. Wieniawski, K. Lipiński, A. Zarzycki, J. Zarębski, I.J. Paderewski i inni. Krzysztof Jakowicz nagrał każdy z kilkunastu utworów na innych skrzypcach, a wszystkie instrumenty – od zabytkowych po współczesne – wyszły z rąk polskich lutników, takich jak: M. Groblicz, J. Rymwid-Mickiewicz, K. Pruszak, J. Karoń, J. Pawlikowski, J. Olma, H. Stalmierska, W. Topa, M. Woźniak i inni. Na wydanie tego albumu Fundacja otrzymała 5000 PLN. od Kancelarii Prezydenta RP, Lecha Kaczyńskiego. (zakup na stronie Fundacji – sklep)

W roku 2012 Fundacja SKRZYPCE im. Tadeusza Wrońskiego przygotowała do wydania dwupłytowy album The Power of Polish Violin, który ukazał się wiosną 2013 r. Zawiera on mało znane, lecz zdaniem Fundacji, wartościowe polskie dzieła skrzypcowe. Na dwóch krążkach znajdują się koncerty K. Lipińskiego, I. J. Paderewskiego, Z. Turskiego i B. Kowalskiego w interpretacji Sławomira Tomasika i orkiestry NOSPR i Subito Strings (pod dyrekcją S. Macury, M. Caldiego, S. Chrzanowskiego, B. Kowalskiego) oraz z udziałem pianisty Roberta Morawskiego (koncert Paderewskiego). Album uzyskał nominację do nagrody Fryderyk 2014 w dwóch kategoriach. Na część wydatków związanych z tym wydaniem Fundacja otrzymała dofinansowanie w kwocie 5000 PLN od Stowarzyszenia Artystów Wykonawców STOART. (zakup na stronie Fundacji)

Książki i podręczniki

W 2009 r. staraniem Fundacji wydana została książka autorstwa Tadeusza Wrońskiego pt. Resztki z mojej szuflady – Rzeczy muzyczne (op.posth.). Książka ukazała się z okazji IV Międzynarodowego Konkursu im. Tadeusza Wrońskiego na Skrzypce Solo we wrześniu 2009 r. (zakup na stronie Fundacji ).

Fundacja SKRZYPCE wydała podręcznik muzyczny pt. Abecadło dwudźwiękowe dla dzieci, autorstwa Sławomira Tomasika, w nakładzie 1000 sztuk. Podręcznik ten zakupiło wiele szkół muzycznych, a także Centrum Edukacji Artystycznej w Warszawie, z przeznaczeniem do kolportażu do placówek edukacyjnych w Polsce. (zakup na stronie Fundacji).

III. INNE DZIAŁANIA STATUTOWE

Nagrody pozaregulaminowe

Fundacja SKRZYPCE wspiera nagrodami pozaregulaminowymi trzy konkursy skrzypcowe w Polsce: Międzynarodowy Konkurs na Skrzypce Solo im. Tadeusza Wrońskiego w Warszawie (2009), Młodzieżowy Konkurs im. Tadeusza Wrońskiego w Tomaszowie Mazowieckim (2008, 2010, 2012, 2014) oraz Ogólnopolski Konkurs Duetów dla dzieci w Oleśnie (2012, 2014). Nagrody przyznawane są w formie pieniężnej (nagrody im. Tadeusza Wrońskiego) oraz postaci strun, książek, płyt i nut.

Wypożyczanie instrumentów

W latach 2007-2012 Fundacja wypożyczyła bezpłatnie kilka mistrzowskich instrumentów ze swej prywatnej kolekcji utalentowanym młodym skrzypkom, nieposiadającym dobrych skrzypiec.

Obecnie Fundacja przygotowuje się do organizacji V Międzynarodowego Konkursu im. T. Wrońskiego na Skrzypce Solo oraz przypadającej w 2015 roku rocznicy 100-lecia urodzin jej Patrona.